Eigen bouillon, minder zout

Kant-en-klaar producten staan bekend om de enorme hoeveelheden zout.
Je nieren krijgen het zwaar te voortduren met al dat zout.
Zelf maken met verse producten is de oplossing …en het is nog lekker ook.

Gezonde bouillon

Het zelf maken van een gezonde en lekkere groentesoep zonder zout ik niet moeilijk.

verse-groente-soep

 

Neem winterpeen, bleekselderij en ui en kook dit in een grote pan van 2 liter. Doe hier wat peperkorrels bij voor de smaak. Je mag het geheel een uurtje laten pruttelen op een laag vuurtje.

Met een vergiet kun je de groente er uit zeven. En klaar is je gezonde bouillon.  Laat het afkoelen en daarna kan het in de vriezer.

Met je voorraadje ingevroren bouillon kun je in een kwartierje een heerlijke zelfgemaakte groentesoep op tafel toveren.

Risico’s van te veel zout

Teveel zout verhoogd het risico op een verhoogde bloeddruk en hangt samen met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Een volwassen mag maximaal 6 gram zout per dag gebruiken. Het voedingscentrum heeft uitgerekend dat  80% van het zout dat we binnenkrijgen uit kant-en-klaar producten komt. Helaas wordt er al jaren geprobeerd om zout terug te dringen, maar zonder al te veel succes.

Fabrikanten zijn bang dat dit te kosten gaat van de smaak. Het enige succesverhaal is brood.  Het brood wat we vandaag de dag kopen bevat 21% minder zout als in 2011. Het kan dus wel….maar het is een kwestie van afbouwen.

Uit onderzoek van RIVM blijkt dat  zout in zoals soepen en vleeswaren gelijk is gebleven.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *